О
поштовању и слављењу Божића код старих Пироћанаца
Храм Рождества Христовог |
Наши
преци су припрему за велики празник почињали као и ми данас, с почетком
Божићног поста. Разлика је само у томе што је њихов јеловник био много оскуднији.
Наш историчар и етнолог Мирко Живановић у свом делу „Нишавље“ набраја разна
посна пиротска јела: пасуљ, лећу, боб, грашак, скроб, туршију, „ориз“, „покриву“,
ћиселице, печурке, пужеве, рибе, кромпир... али и каже да су се Пироћанци њима
гостили само два, три пута годишње. Главно посно јело био је хлеб и стуцани
посољени бели лук, смешан са сирћетом.
Бадња трпеза |
У Пироту
је од давнина обичај да положајник не стиже пред домове на Божић, већ рано на
Бадњи дан. Он је тада у руци носио један штапић на коме је набадао „коврждане“
добивене од укућана. То су нарочити ђевреци, пригњечени тако да су добијали затворени,
елиписасти обик.
Божић у Пироту 2009. године |
У Пироту
се на Божић ревносно ишло у Цркву на Свето Богослужење. Тако каже један наш
други историчар и етнолог, Владимир Николић, у свом делу „Стари Пирот“. Он
бележи и да су вредне Пироћанке за сам Божићни дан, месиле нарочити колач који
су улепшавале брашњавим украсима са мотивима: змије, поља, бачве, кола, пчеле,
људи, и др.
У радости
и весељу стари Пироћанци су славили Божић два до три дана... Нека би Бог дао да
и ми прославимо Рођење Христово са њиховим богопоштовањем и њиховом радошћу. Да
и ми искажемо своју љубав ка Њему, ако не хаџилуцима и неимарством, а оно макар
добром вољом и добрим делима. Нека би дао Он, Премили Богомладенац, да Пирот
опет постане икона Његовог родног Витлејема, а ми Пироћанци слика и прилика
Његових искрених боготражитеља - звездара и пастира. Амин.
Редакција
Младог Православца
Извор: Билтен храма Рождество Христовог у Пироту (Из броја 37. година 14.)
Пише: Жељко Перовић; Фото: Тањица Перовић
Извор: Билтен храма Рождество Христовог у Пироту (Из броја 37. година 14.)
Пише: Жељко Перовић; Фото: Тањица Перовић
Нема коментара:
Постави коментар