петак, 27. децембар 2013.

Шта је православни патриотизам?

У Дому културе у Пироту 27. децембра 1999. године, одржана је трибина о штетном утицају верских секти које делују на нашем поднебљу. Учествовали су архијерејски намесник протојереј Христивоје Николић и гости из Београда, Зоран Луковић, капетан МУП-а Србије и Небојша Крстић, социолог, православни публициста и геополитички аналитичар.

Тим поводом смо разговарали са г. Крстићем. Сматрали смо да је тема православном патриотизма занимљива свим Србима и Србкињама који желе да упознају заветне светосавске вредности својих Светих Предака.
 
Господине Крстићу, шта значи бити православни публициста данас?

 То пре свега значи сведочити веру православну у оквиру издаваштва, књига, предавања, трибина и јавних наступа. Другим речима, чинити у свом сталешком призиву све што Господ заповеда. Ако је неко писац, или адвокат, радник, професор, официр, онда све његове активности треба да буду у славу Божију. Само тако ћемо бити корисни себи и својим ближњим, само тако ћемо чинити све оно што је Свето и Честито и Миломе Богу угодно.

 Да ли је могуће бити Србин, а не бити православан?

Наравно да није могуће зато што је вера православна темељ нашег идентитета и националног бића. Без Православља Србство је осуђено на пропаст. Наша крстолика историја то најбоље потврђује. Нема ничег вредног и значајног у Србској историји а да није учињено са вером у Бога Живог и Истинитог. Нема ни једног Србског великана који није био православан. Ако хоћемо да останемо и опстанемо као народ, морамо да се молимо, постове да постимо, у Цркву да се причешћујемо. А не да будемо лажни и млаки православци који не познају своју веру и не живе по њој.

На трибини сте говорили о сектама као оруђу Новог светског поретка. Шта то, уствари, значи?

Секте представљају снажно оруђе у рукама оних који желе да разоре и униште православне народе и све што је православно. Секте су малигни тумор на ткиву једног народа који је почео да заборавља веру православну. Нема ни једног делотворног лека за ову болест осим повратка Православљу. Само тако се можемо одупрети свим секташким замкама и лукавствима.

Шта би сте поручили младим људима и свим нашим читаоцима жедним православљог благоверја?

 Исто оно што поручује велики Србски архијереј, почивши митрополит београдски Михаило који кажа: "Љубите православље, љубите Србство". Дакле, упознајмо своју веру православну, живимо животом православне побожности, живимо по Богу имајући стално пред собом благи Христов Лик. Нека читав наш живот буде за Крст Часни и Слободу златну. Само тако ћемо бити достојни својих светих и благоверних и христољубивих предака. Само тако нас се потомци неће постидети.

Редакција Младог Православца,

Пирот, лета Господњег 1999.

Нема коментара:

Постави коментар