среда, 25. децембар 2013.

Двоструко убиство у Малом Јовановцу



Рака С. Анђелковић
Стари Пироћанци још увек памте језива злодела бугарског фашисте Стојанова у пиротском крају. У Архиву Старе цркве налази се фотографија умотана у оронуло парче папира на коме стоји записано сведочанство о двоструком убиству које је починио овај крвник у једном селу покрај Пирота:

"Рака. С. Анђелковић, земљорадник из Малог Јовановца, срез Нишавски - Пирот. Рођен 1876. године и убијен од стране бугарских фашиста 1. августа 1944. године на капији свога дворишта. Бугарски потпоручник Стојанов водио је казнену експeдицију такозване "истребитеље". Често је са том експедицијом крстарио пољем и брдима око Пирота, тражећи "шумце". Није могао да се смири ако преко дана не убије неког човека. Ако му то не би пошло за руком, убијао је псе и живину. Само је морао да пролије крв. Првог августа 1944. године враћао се са једне потере за "шумцима". У пролазу кроз Мали Јовановац око шест часова изјутра убио је једног младића. Тога тренутка наишао је Рака Анђелковић, водећи волове, јер је био пошао на (...), и Стојанов без речи, окрене револвер на њега. Једним метком у чело погоди Раку и овај падне мртав код капије свога дворишта. Рака је био Солунац. По природи тих и миран. Одличан православац и патриота."

У времену када се широм Европе подижу споменици нацистима, а брутално руше споменици подигнути жртвама нацизма (Естонија), насушно је важно да знамо шта су фашисти и нацисти донели нашем крају и нашој држави.  Да се зна и да се памти, да се не би поновило.


Уредништво

Нема коментара:

Постави коментар