среда, 22. јануар 2014.

Заборављени пут за Годеч

Пут за Годеч потиче из римских времена
Још у младости слушао сам приче о путу “преко Тепошту” која је кроз височка села и Забрђе водила ка бугарском градићу Годечу, који се налази на петнаестак километара од садашње границе. Кроз град Годеч протиче Нишава, тако и пише тамо на таблама, иако су нас овде у такозваном Димитровграду, годинама учили да Нишава настаје од Суковског атара тек када се Јерма и река која долази из правца Димитровграда споје. Што ће рећи да Нишава нема извор. Мада мислим да ми, ипак нисмо било ко, да имамо и извор и знамо у ком правцу да се крећемо, илити да нисмо тиква без корена.

Елем у Годечу тече Нишава, а онда кад уђе у атар села Градиње ( а и гранични прелаз није Градиње, већ Градина!) одједном постаје Гинска река. Исто тако речица коју сви зову Лукавачка река, званично се зове Јежевица. И село Заганица, познато по феноменалној води, званично је Градиште. Српска Планиница у народу, званично је само Планиница или Доња Планиница. Чорин Дол је званично Срећковац. Има још примера, најпознатији је да се Цариброд и даље званично зове титоистичким именом Димитровград. А и Срби и Бугари су га још у средњовековљу звали само Цариброд. Ваљда некоме превише монархистички звучи.

Што ће рећи да нама у Пиротском крају стално мењају називе. Некима су мењали и презимена, па тако деси се да два брата у зависности да ли имају -ић или -ов на крају из тога изводе неке закључке о свом идентитету. 

Основна теза овог текста је следећа- градови Годеч, Драгоман и Трн са околином припадају по свим етнографским, лингвистичким и другим параметрима Пиротском крају у ширем смислу, јер цело Горње Понишавље је заправо Пиротска околија, што би ми рекли.

Пирот, Цариброд, Годеч су градови на једној реци ма како се она звала.

Годеч данас - мала варошица на крајњем западу Бугарске
Е сад, да се вратимо на почетак текста, тај пут преко Тепоша, на релацији Пирот-Годеч био је актуелан у време Турака, али како је постављена граница 1878. г тај природни геополитички правац је заборављен, јер је Пиротски крај преполовљен. Иако многи становници Крупца рецимо знају да имају годечко порекло, а било је раније и доста више становника у Високу, о ревитализацији пута Пирот-Годеч нико скоро да и не размишља. А да је памети могао би и да се направи гранични прелаз преко Криводола у правцу бугарског села Смолча.

Идентитет Пироћанаца не почива на ћилиму, ни на фонетски модификованом пиротском ћ, које се промовише у циљу засмејавања понекад. Идентитет Пироћанаца почива на историјском сећању ко смо и шта смо, на свести о посебности и лепоти Малог Јерусалима са свом својом околином, али ваљало би рећи да се целовитост пиротског наслеђа често оспорава. И то наравно није случајно.

Са Годечом нас спајају и необични оброци
Идеолошка пропаганда, свеједно да ли је комунистичка или европејска је учинила своје. Многи у Димитровграду неретко говоре против Пирота и Пироћанаца. А зашто? Различити комплекси су једно од објашњења, али заправо је реч о самозабораву. Свако ко је Цариброђанин, а пљује Пирот даје аутогол. Лингвистички, социолошки, културно разлике између Пирота и Цариброда су минималне. Веће су разлике рецимо између Ниша и Пуковца, него овде. 

Наравно, полако се и то мења. Пирот и Цариброд ће бити све интегрисанији и доћи ће све на своје. А што се Годеча тиче, они тамо воле Пирот, и немају никакав комплекс да се упоређују, већ једноставно и тамо у Годечу се сећају старог пута кроз Висок, који је водио ка првој већој вароши ка Пироту.

Ко не верује нек оде у Годеч у јуну. Тада град Годеч свечано прославља градску славу Видовдан. Или Видовден, свеједно. Ко памти Видовдан зна да су у Косовском боју били и борци из целог Пиротског краја, а треба знати да су 1912. на ослобођено Косово међу првима ушли Пироћанци. Треба се само сећати.

Ко зна, можда је стварно и Милош Обилић био Пироћанац.

Горан Игић

(Фотографије преузете са Википедије, svetimesta.com, planinitenabulgaria.blog.bg. Избор фотографија и коментари испод њих су редакцијски)

4 коментара:

  1. Svaka ČAST... Posle ovog teksta sam još više ponosniji na svoje poreklo koje mi je iz Pirota...

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман16. мај 2014. 02:16

    Игић је цар!

    ОдговориИзбриши
  3. здраво пријатељу. Била сам повређена и сломљена срца када се десио велики проблем између мене и мог мужа пре седам месеци у мом браку. толико страшно да је случај однео на суд ради развода. рекао је да више никада не жели да остане са мном и да ме више не воли. Па се спаковао из куће и натерао мене и моју децу на тешке болове. Покушао сам на све могуће начине да га вратим, после много мољења, али безуспешно. а он је потврдио да је донео одлуку и да више никада не жели да ме види. Тако сам једне вечери, враћајући се с посла, срела своју стару пријатељицу која је тражила мог мужа. Па сам му све објаснила, па ми је рекао да је једини начин да вратим мужа да посетим бацача чини, јер је и он то заиста урадио. Тако да никад нисам веровао у магију, али нисам имао избора него да послушам његов савет. Затим ми је дао адресу е-поште бацача чини коју је посетио. дралаба3000@гмаил.цом. Следећег јутра сам послала е-маил на адресу коју ми је дао, а чаролија ме је уверила да ћу вратити мужа наредна два дана. Каква невероватна изјава!! Никада нисам веровао, па је разговарао са мном и рекао ми све што треба да урадим. Онда их радим без повећања, тако да ме је наредна два дана, изненађујуће, звао мој муж који ме није звао у последњих 7 месеци да ме обавести да се враћа. Тако невероватно !! Тако да се вратио истог дана, са пуно љубави и радости, и извинио се за своју грешку и бол који је нанео мени и мојој деци. Тада је од тог дана наша веза била јача него раније, уз помоћ сјајног бацача чини. Дакле, посаветоваћу вас ако имате било каквих проблема, контактирајте др алабу на мејл: дралаба3000@гмаил.цом или га контактирајте на ВхатсАпп и Вибер на овај број: +1(425) 477-2744.......

    ОдговориИзбриши
  4. Хеј, тако сам узбуђена што се мој брак и мој муж вратио након што је мене и наше двоје деце оставио због друге жене. После 8 година брака, мој муж и ја смо се свађали, све док ме коначно није напустио и преселио се у Калифорнију да буде са другом женом. Осећао сам да је мој живот готов и моја деца су мислила да више никада неће видети оца. Трудила сам се да будем јака само за децу, али нисам могла да обуздам болове који су ме мучили, срце ми је било испуњено тугом и болом, јер сам заиста била заљубљена у свог мужа. Мислим на њега сваки дан и ноћ и увек желим да ми се врати, била сам стварно узнемирена и била ми је потребна помоћ, па сам потражила помоћ на мрежи и наишла сам на веб страницу која је сугерисала да ми др Апата може помоћи да се брзо вратим , Па сам осетио да треба да пробам. Контактирао сам га и он ми је рекао шта да радим и ја сам то урадио, а онда је он урадио (љубавну чаролију) за мене. 48 сати касније, мој муж ме је назвао и рекао ми да му ја и деца толико недостајемо, тако невероватно!! Тако да се вратио истог дана, са пуно љубави и радости, и извинио се за своју грешку и за бол који је нанео мени и деци. Тада је од тог дана наш брак сада био јачи него раније, а све захваљујући др АПАТИ. он је тако моћан и одлучио сам да поделим своју причу на мрежи Др. Апата је прави и моћан точак за које ћу се увек молити да дуго живим да помогнем својој деци у невољи ако сте овде и требате свог бившег назад или свог мужа преселио се код друге жене, не плачи више, контактирај овог моћног чаробњака одмах. Ево његовог контакта: Пошаљите му е-пошту на:драпата4@гмаил.цом, можете му послати и Вхатсапп/вибер са овим бројем (+447307347648), хвала

    ОдговориИзбриши