субота, 18. јануар 2014.

"Водице" у Пироту

Богојављење се у пиротском крају готово нигде није звало тим именом. Народ је дан Христовог крштења називао "Водице". Да је то био значајан празник за наше претке показује и ова богојављенска песма из нашег краја. Иако је плод народне маште (није јеванђелски и историјски утемељена) она је необично леп израз народне љубави ка Богојављењу.  Песму је пре два века неки учитељ Прока из Пирота послао Вуку Караџићу који је први пут објавио 1824. у Лајпцигу:

Извила се света гора зелена;
To не била света гора зелена,
Већ то била света црква Софија;
У њој поју шестокрилни анђели,
Код њих дошла света Дјева Марија,
Држ’ у руке Христа Бога истина;
Говоре јој шестокрилни анђели:
„Тако т’ Бога, света Дјево Маријо!
Ти отиди у ту башчу зелену,
Пак натргај христограње зелено,
Пак отиди Крститељу Јовану
И пред њим се поклони,
Црну земљу пољуби,
Онда њему говори:
Кум да ми си, Крститељу Јоване!
Ти да крстиш Христа Бога истина."
Ведро се небо расклопи,
Црна се земља затресе,
Док крстише Христа Бога истина.


Постоји више записа о прослављању "Водица" у пиротском крају.  Најсадржајнији даје Часлав Спасић у књизи посвећеној родном селу Присјану: 

Ледени Богојављенски крст у Русији
Ујутру, на дан Водица, одређено лице, од леда исече делове и од истих састави сто и на сто постави крст. Тај сто са крстом поставља насред села. Обично се знало ко ће то обавити... Док је крст постављан, девојке би за то време од цвећа и бршљана, уз помоћ конца савиле венац који се ставља на крст. Када крст буде готов и окићен, поред њега се стави котао са водом. У то време долази свештеник и отпочиње водоосвећење. Затим, окупљени сељани стају у ред и пролазе поред свештеника који их кропи босиљком и водом из котла, а они би пољубили крст који је био у његовој руци. Кад сви прођу поред свештеника, настаје опште весеље. Ту су некад били Роми свирачи на гајдама, а касније њихови потомци, плех музичари, свирали су, а коло се вило око крста. Зиме су биле хладне па се крст од леда одржавао више дана.

Стари Пироћанци су веровали да се на Богојављенску ноћ отвара Небо и појављује Бог. Занимљив је и обичај из села Дојкинци у коме су момци тог дана обилазили село и изводили девојке из кућа да би угазиле у хладну реку, ради здравља. У свим насељима пиротског краја Богојављење је био дан за "зглеџос". Тога дана, на водоосвећење су долазили млади са једним нарочитим разлогом - да би се "гледали" и бирали своје будуће животне сапутнике.

Питије (фото: okradio.com)
Песма, игра, радост - то је био програм свих празничних окупљања у пиротском крају а несумљиво и свуда широм Србије. Међутим, наши стари су имали и један нарочити повод да се радују "Водицама". После дугог Божићног поста, као и једнодневног поста пред сам празник, долазила је права посластица у облику - питија. Оне су припремане строго на Крстовдан од раније остављених и осушених ногу и ушију. Правило је било да се до тога дана питије никако не једу, а пазило се и да се и у потоњим данима буде умерен у овом специјалитету, данас познатом и као "пудинг од свињетине".

У наше дане, у Пироту се за Богојављење организује пливачка трка, као и у свим већим градовима Србије. Пре неколико година, када је овај обичај устаљен, трка је одржавана испод Големог моста, а од прошле године на градском купалишту. У оба случаја, литије су кретале из Старе и Саборне цркве и сретале се на Големом мосту.


Богојављење у Пироту данас (фото: flickr.com/photos/tanjica)

Ж. П.


1 коментар:

  1. здраво пријатељу. Била сам повређена и сломљена срца када се десио велики проблем између мене и мог мужа пре седам месеци у мом браку. толико страшно да је случај однео на суд ради развода. рекао је да више никада не жели да остане са мном и да ме више не воли. Па се спаковао из куће и натерао мене и моју децу на тешке болове. Покушао сам на све могуће начине да га вратим, после много мољења, али безуспешно. а он је потврдио да је донео одлуку и да више никада не жели да ме види. Тако сам једне вечери, враћајући се с посла, срела своју стару пријатељицу која је тражила мог мужа. Па сам му све објаснила, па ми је рекао да је једини начин да вратим мужа да посетим бацача чини, јер је и он то заиста урадио. Тако да никад нисам веровао у магију, али нисам имао избора него да послушам његов савет. Затим ми је дао адресу е-поште бацача чини коју је посетио. дралаба3000@гмаил.цом. Следећег јутра сам послала е-маил на адресу коју ми је дао, а чаролија ме је уверила да ћу вратити мужа наредна два дана. Каква невероватна изјава!! Никада нисам веровао, па је разговарао са мном и рекао ми све што треба да урадим. Онда их радим без повећања, тако да ме је наредна два дана, изненађујуће, звао мој муж који ме није звао у последњих 7 месеци да ме обавести да се враћа. Тако невероватно !! Тако да се вратио истог дана, са пуно љубави и радости, и извинио се за своју грешку и бол који је нанео мени и мојој деци. Тада је од тог дана наша веза била јача него раније, уз помоћ сјајног бацача чини. Дакле, посаветоваћу вас ако имате било каквих проблема, контактирајте др алабу на мејл: дралаба3000@гмаил.цом или га контактирајте на ВхатсАпп и Вибер на овај број: +1(425) 477-2744.......

    ОдговориИзбриши