четвртак, 16. јул 2015.

Точкови и мотори




... А најголема новос за младињу у чаршију беше кад старити Коца Муна докара 1920. годину точкови и мотори у Пирот, и поче ђи издава на сат. Таја радос нигде ђу нема. Па ка узнеше некој точак, па мисли свет је његов. Зајаши га, па дигне главу како у царску ордију јегреци да води. Колетијата трескају оди калдрму, а на њега зубити клоцкају како даире. Стисал нође од стра како мечку да јаши, ама се не подава.
А кад стане покре девојчетија, тува до багренат узи Кејат и навали се с лактове на гувернал, па само шара с очи да види која га како гледа. А оне, уц’клиле у њега како пиле у л’скавку па трепчу ситно те му дисају цену. А он се подгорди повече, па мислиш јероплан ујашил а неје точак.
А кој па имаше пару и траву стискавац да седне на мотор и пролети низи улицете, кој је како њега. Срцето му колко Сарл’к, а Пирот само његов...

  
Мирјана Јонић Игић (Мале градске приче)


Слика 1:  Драгољуб Гага Игић на моноциклу. Био је први возач на мотору у глобусу смрти. Он је син Костадина - Коце Игића Муне који је први у Пироту организовао издавање бицикала и мотора на сат.

Слика 2.  Костадин Игић - Коца Муна, испред свог дућана са синовима Душаном, Гојком и Драгољубом 1938. године.

Нема коментара:

Постави коментар