четвртак, 15. октобар 2020.

Деманти на прилог ТВ Пирота о Отвореном писму неформалне групе "55"

 

Поводом навода изречених у прилогу Телевизије Пирот од 14. октобра ове године којима се тврди да су двојица потписника отвореног писма неформалне „Групе 55“ против тренутне уређивачке политике „Пиротског зборника“ раније били уредници тог часописа, а да је један од потписника био рецензент једног текста главног уредника Горана Николића, сматрамо нужним да обавестимо јавност Пирота и Србије да нико од потписника отвореног писма није потписао ниједну рецензију текстова у издањима „Пиротског зборника“ од 2016. до 2019. године, па ни спорних скандалозних текстова Горана Николића.Ово се лако може утврдити поређењем имена потписника писма са именима рецензената која се наводе на крају сваке свеске „Пиротског зборника“.Евентуалне рецензије текстова у ранијим издањима „Зборника“ се никако не могу користити као доказ о компромитацији. 

Таквим подметањем се наноси додатна штета како „Пиротском зборнику“ као генерацијски реномираном часопису, тако и издавачима - Народној библиотеци Пирот и граду Пироту. Покушајима замене теза наши „саговорници“ одвраћају пажњу јавности са неколико битних чињеница: 


1. Потписници отвореног писма не протестују против „Пиротског зборника“, већ против садашње уређивачке политике која га претвара у пропагандистички медиј сумњивих ненаучних интереса.

2. Суштина проблема лежи у томе да Николић злоупотребљава своју позицију за беспризорно понављање својих ревизионистичких ставова, према којима становници Пирота и Горњег Понишавља нису жртве већ вољни сарадници бугарског фашистичког окупаторског режима од 1941 до 1944. године.

3. Још горе, Горан Николић, узурпиравши уредничка овлашћења, годинамаспречава да се у Пиротском зборнику чује глас оних који не пристају на извртање историјских чињеница, што је и био повод за отворено писмо „Групе 55“.


За потписнике писма
Проф. др Вјекослав Бутиган


Линк видео прилога демантија: ОВДЕ

Прилог ТВ Пирота на који је упућен деманти можете погледати овде: ОВДЕ


 

 


Нема коментара:

Постави коментар