среда, 26. октобар 2016.

Плакати, позивнице и огласи из Старог Пирота

Лепо и опуштено вече у "Националу" 1936. године

Сл. 1


Позивница за свечану забаву у Официрском дому коју приређују официри пиротског гарнизона. Репертоар игара је импресиван а поредак доследно војнички: ко жели да поведе коло мора најпре да се јави војном деловођи.

Сл. 2 Борба за кору хлеба. Штрајк радника текстилне индустрије.

Сл. 3Умрлица заборављеног професора пиротске Гимназије Владимира Радића (у неким списима се помиње и као директор). Страдао је у рату са Бугарима 1913. године а његово тело дуго није могло бити пренето у Пирот због забране спровода услед колере.

Сл. 4Предавање у Националу, вероватно 1936. године.

Сл. 5

Позивница за венчање из 1928.

Сл. 6Повељу о правима детета потписала је краљица Марија.

Сл. 7Дан ослобођења Пирота од Турака. И данас се поштује и обележава.

Сл. 8

Вашар у Пироту 1932. године трајао је пет дана и био одлично организован.

Сл. 9Летак удружења Пироћанаца из Београда. Некада смо били много сложнији и организованији.

Сл. 10
Стари Пироћанци су помно пратили занимљива дешавања и ван своје вароши. Овај плакат великих димензија представља оглас за витешке трке и изложбe коња организованe у околини Крагујевца почетком октобра 1894. године.

Сл. 11Грдна несрећа у Пироту. Разуздана Нишава је удавила читаву једну породицу и срушила преко стотину домова крајем лета 1900. године. По окончању стихије штампан је овај апел и прикупљана помоћ за несретнике. Градске власти су морале озбиљније да размишљају о решавање проблема честог плављења Пирота. Двадесетак година касније, ћудљива река је коначно добила уређено корито а потом и два снажна бедема са младим липовим дрворедима. Захваљујући њима, поплаве у Пироту су постале много ређе и безопасније.

Сл. 12Приредио: Жељко Перовић / Архив Старе цркве у Пироту

Нема коментара:

Постави коментар