среда, 12. фебруар 2014.

"Срце Јоханово" у Пироту

Страшно је када неко пати, али је још страшније када то нико не чује, говорио је Иво Андрић. Ове речи нашег нобеловца нарочито одјекују данас, у "веку атомске технике и прашумске етике" (Ава Јустин), али донекле и оправдавају нас Пироћанце и наш Дом културе који је у склопу овогодишњег Сајма књиге 11. фебруара организовао промоцију потресног дела "Српско срце Јоханово" аутора Веселина Џелатовића. Грађани Пирота су имали прилике да чују његову реч о језивом страдању Срба на Косову и Метохији и познанству са Немцем Јоханом Вагнером који му је открио порекло пресађеног срца у својим грудима и тиме га нагнао да напише роман и поему по овој истинитој причи:
 
- Носио сам књиге на Косово, и отишао на сахрану. Од целе породице остао је само дечак, коме су Албанци киднаповали оца и повадили органе. Око пет година касније, дечаку су убили и бабу и деду и бацили их у канал поред пута. У њихово двориште, опкољено бодљикавом жицом, петорица Шиптара упала је у кућу и прво су испред куће преклали пса, а онда силовали дечакову мајку. Она се обесила, јер није могла да поднесе срамоту... Било је нас десетак на сахрани те жене, и на гробљу које су Шиптари готово уништили, међу поломљеним споменицима и разбацаним крстачама приметио сам човека који стоји са стране. Његова појава и држање говорили су да понашањем и одевањем не одговара том времену и простору. Био је у скупом, отменом оделу, и питао сам се шта тражи на сахрани. Био је у пратњи једног наредника Кфора. Према његовом казивању, цела прича постала му је још чуднија када је на гробљу, том човеку пришао дечак који је изгубио мајку и загрлио га... Питао сам мештане, ко је тај човек? Они су одговорили: "Нећеш веровати, тај човек тврди да у грудима носи срце нашег Јована. Имућан је и хоће да помогне породици." Углавном, нешто је Јохана "терало" да истражи о чему се ради. Успео је чак да пронађе кућу у Албанији у којој је Јован "оперисан", односно - вађени су му органи, док се није стигло и до срца.

Захваљујемо организаторима Сајма и одличном водитељу Владимиру Вељковићу на овој промоцији и исказаном родољубљу и човекољубљу. Снимак можете преслушати и преузети овде, а саму књигу "Српско срце Јоханово" можете купити на Сајму који траје до 15. фебруара.

"Пирот - Момчилов град"

(Фото: Дарко Бјелопавлић)

Нема коментара:

Постави коментар